vineri, 17 octombrie 2008

Chuck Berry [ep. 6]
























Charles Edward Anderson Berry se naste pe 18 octombrie, 1926 in St. Louis, Missouri. Povestea lui e foarte lunga si incurcata, dar ceea ce cu totii stim e ca muzica pe care a facut-o a iesit in evidenta si si-a pus amprenta sanatos in stilurile abordate in acea perioada. Ca toti "baietii rai" incepe de pe vremea cand era adolescent cu scoala de corectie (mai tarziu e si arestat pentru jaf armat). Dar a trecut si pe asta si intre timp i se deschide apetitul pentru muzica. Sigur, nu si-a castigat existenta de la inceput din asta, ci era frizer. Odata cu viata lui, relativ notorie, incepe sa cante la chitara ba mai mult are cateva mini-showuri cu ceilalti cantareti din zona. In 1955 face o excursie la Chicago unde se intalneste cu Muddy Waters. De-aici a inceput treaba adevarata. Acesta il prezinta mai departe casei de discuri Chess Records, dupa care si lanseaza primul sau hit "Maybellene" si urmatorul an "Roll Over Beethoven". Lista hiturilor e lunga, urca rapid in topuri. De la el au recunoscut ca s-au inspirat, mai apoi, artisti ca The Beatles, Bob Dylan, chiar The Rolling Stones si The Beach Boys. Combina blues-ul cu R&B si country iar versurile lui sunt, in general, despre viata adolescentina, cu dificultatile dar si frumusetile ei. In 1959 este, din nou, judecat pentru hartuire sexuala (a uneia din fetele angajate la clubul de noapte in care acesta presta). Un an sta in inchisoare, unde compune cantecele "Nadine", "No Particulare Place to Go" si "No Promise Land". Cariera lui urca si urca, "Johnny B. Goode" nu lipseste din nici un playlist al vremii. Nu se dezminte de vechiurile obiceiuri, iar in 1979 cariera lui sta in loc datorita unui alt proces pentru evaziune fiscala.
In 2004 revista Rolling Stone il claseaza pe locul #5 in Topul Celor Mai Buni Artisti ai Tuturor Timpurilor si locul #6 in Topul Celor Mai Buni Chitaristi ai Tuturor Timpurilor. Din cele 500 de piese din Rock and Roll Hall Of Fame, 3 sunt ale lui. "The brown-eyed handsome man" va fi recunoscut pe veci ca taticul rock'n'roll-ului
Chuck Berry s-a stabilit acum, s-a intors in St. Louis unde are un show o data pe luna, miercurea, in restaurantul Blueberry Hill.
Recunosc ca mi-a fost foarte greu sa aleg o piesa pe care s-o pun.
Totusi, iat-o.

vineri, 10 octombrie 2008

George Benson [ep. 5]




















Din motive mai mult sau mai putin personale, nu am reusit sa ajung la zi cu informatiile necesare despre protagonistul acestui episod, George Benson. Am pus mai jos un filmulet deosebit, dintr-unul din concertele lui. Promit ca in cel mai scurt timp sa rezolv revizia tehnica si sa continui serialul asa cum se cuvine.
Va multumesc pentru rabdare!



vineri, 3 octombrie 2008

Count Basie [ep.4]























Serialul continua cu episodul 4.
William "Count" Basie se naste in 21 august 1904 in Red Bank, New Jersey. In adolescenta invata sa cante la instrumente cu clape, frecvent la orga cinematografului si sustine mini-spectacole de vaudeville. Astfel ajunge sa fie remarcat si este angajat ca organistul cinematografului ,in special in filmele mute, in Kansas City. Dar genul lui preferat era jazz-ul. Se alatura apoi grupului jazz "Blues Devils" condus de Walter Page (care mai tarziu devine basistul lui Count).
Este poreclit Count (contele) de catre un moderator radio care atunci cand l-a prezentat (intr-una din emisiunile in care l-a invitat), a spus ca muzica lui e la fel de buna ca si a ducelui Duke Ellington. Mai jos am pus o piesa cu cei doi.
Duke Ellington feat. Count Basie - Battle Royal

In 1936 porneste proiectului, care urma sa-i fie "prieten" toata viata, Count Basie Orchestra. N-o sa scriu foarte multe despre formatie (un simplu click mai sus si aflati totul - membrii, intrumente, concerte, premii). Ceea ce vreau sa mai adaug e ca stilul abordat de Count Basie e unul cu totul si cu totul original. O combinatie intre swing si blues. O muzica foarte stimulenta fizic, dupa primele secunde ale unei piese incepi, aproape automat si involuntar, sa misti piciorul pe ritm iar dupa inca ceva vreme probabil ca bati si cu pixul in masa (cel putin mie asa mi se intampla). Nu multe formatii reusesc sa faca asta.
Scrie foarte multa muzica de filme. Colaboreaza cu multi artisti ca Billie Holliday, Louis Armstrong. Inregistreaza albume cu Joe Williams si Ray Charles sub titlul "Count Basie swings, Joe Williams sings" si "Ray sings, Basie swings".
Moare in 26 aprilie 1984, de cancer de cap de pancreas.

Interesant si frumos este ca formatia Count Basie Orchestra mai are spectacole chiar si in ziua de azi. Ascultand piese de-acum 30 de ani si cele care la interpreteaza in zilele noastre, pot sa spun ca au reusit sa conserve destul de bine stilul lui Count Basie.


Si mai interesant e ca puteti sa-i urmariti in Bucuresti, pe 24 octombrie, ora 19:00, la Sala Palatului, in cadrul festivalului "Master of Jazz". Eu zic ca merita din plin.
Si cu asta, hai sa-i ascultam si sa dam din picioare.